Houtkachel Vaker Aangezet vanwege Hoge Gasprijs
Bijna een op de drie huishoudens met een houtkachel meldde vorig jaar dat ze meer hebben gestookt dan eerder. Dit blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De voornaamste reden hiervoor is de hoge gasprijs.
Nederland telt 1,2 miljoen huishoudens met een houtkachel. Tussen februari en april vorig jaar ondervroeg het CBS mensen over hun stookgedrag van de voorafgaande twaalf maanden. Uit het onderzoek kwam naar voren dat 30 procent van de houtkachelbezitters meer is gaan stoken.
Hoge Gasprijzen en Lage Welvaart
Vooral huishoudens met een lager inkomen voelden zich genoodzaakt om meer op hout te stoken. Meer dan een kwart van deze groep gaf aan dat zij door de hoge gasprijzen hun woning op koude dagen met hout moesten verwarmen. Bij huishoudens met een hoger inkomen speelde dit probleem minder, slechts 7 procent van de ondervraagden in deze groep gaf aan meer te stoken om deze reden.
Milieuoverwegingen
Niet alle houtkachelbezitters hebben hun stookgedrag opgevoerd. Ongeveer 19 procent van de huishoudens stookte juist minder hout. Bijna de helft van deze groep gaf aan dit te doen uit milieuoverwegingen. Ze wilden hun impact op het klimaat verminderen door minder hout te verbranden.
Utrecht Maakt Stoken Onaantrekkelijk
De gemeente Utrecht ontmoedigt het gebruik van houtkachels vanwege de luchtverontreiniging en de gezondheidsklachten die ermee gepaard gaan. Sinds 2021 biedt de gemeente een subsidie aan voor het verwijderen van houtkachels. Huishoudens kunnen tot 1500 euro subsidie krijgen, en voor huishoudens met een lager inkomen kan dit bedrag oplopen tot 4000 euro. Tot nu toe zijn er 250 van de 19.000 houtkachels en bijbehorende rookkanalen in Utrecht verwijderd. Deze subsidieregeling loopt nog tot 2025.
Houtverkoop Blijft Stijgen
Gerrit Verhoef, een houthandelaar uit Schoonrewoerd, merkt dat de vraag naar haardhout blijft toenemen. “Er zijn wel klanten die stoppen, maar ik zie ook veel nieuwe gezichten. Onze omzet groeit al jaren,” zegt hij. “Ik hoor ook van kachelzaken dat ze de afgelopen jaren veel houtkachels hebben verkocht. Met een goede kachel en schoon hout kun je volgens mij verantwoord stoken.”
Verhoef is al veertig jaar actief in de houthandel en heeft ook te maken met klanten uit de stad die stoppen met stoken vanwege sociale druk. “Sommigen zeggen: ‘Ik stop met stoken, ik word in de buurt toch als aso gezien. Dat wil ik niet.'”
De prijs van een kuub haardhout ligt inmiddels op 125 euro. “De prijs is inderdaad gestegen. Biomassacentrales kopen veel hout op en betalen er goed voor. Dit maakt het voor ons moeilijker om aan hout te komen, wat de prijs opdrijft.”
Roep om Verbod op Houtstook
Voor Fenna Swart, voorzitter van het Comité Schone Lucht, komt de toename van houtstook niet als een verrassing. “Onze leden merken duidelijk dat er afgelopen jaar meer gestookt is in hun buurt,” zegt ze.
De organisatie pleit voor een landelijk of zelfs Europees verbod op houtstook. “Het idee dat je hout op een goede manier kunt stoken is echt onzin. Ultrafijnstof die vrijkomt bij het stoken is niet te filteren en wordt in verband gebracht met diverse gezondheidsklachten.”
Deze ontwikkelingen tonen aan dat de stijgende gasprijzen en milieubewustzijn sterk van invloed zijn op het stookgedrag van Nederlandse huishoudens. De discussie over houtstook blijft een hot topic, met uiteenlopende meningen over de toekomst van deze traditionele verwarmingsmethode.